Groepsvorming

12 september 2017

In alle groepen is er vanaf de start van het schooljaar aandacht voor groepsvorming.

Tijdens groepsvorming staat kennismaking centraal.

 

Kennismaking tussen leerlingen

Tja...dat klinkt misschien raar. De meeste leerlingen zitten toch al langere tijd bij elkaar in de groep? Toch tasten ze elkaar na een zomervakantie, een periode waarin ze elkaar niet in de schoolsituatie zien, elkaar opnieuw af. Zijn wij nog vriendjes? Kunnen we nog leuk met elkaar samen spelen? In deze periode doen we daarom meer "energizers" (korte samenwerkingsopdrachten, vaak met beweging), maken we bijvoorbeeld verjaardagskalenders en gaan we op schoolreis.

 

Kennismaking tussen leerkracht en leerlingen

Hoe doet deze juf (of meester) het eigenlijk? Hoe reageert ze? Wat vind ze leuk? Vind ze mij ook leuk? Wanneer is ze streng? Hoe ver kan ik gaan? Bij deze periode hoort ook het bespreken van groepsregels.

Voor leerkrachten gaat dat overigens net zo! Iedere groep heeft een andere dynamiek. Hoe zorg ik ervoor dat ik de aandacht heb? Hoe bouw ik zo snel mogelijk een werkrelatie met alle kinderen op? Wat vinden ze als groep leuk?  

 

Kennismaking tussen leerkracht, leerling en ouder

Daarvoor zijn we dit schooljaar begonnen met startgesprekken, zijn er groepsactiviteiten waarvoor u wordt uitgenodigd en is er na de herfstvakantie gelegenheid tot kijken in de klas.

 

Het vormen van de groep is een investering in een mooi schooljaar waarin leerkrachten, ouders en leerlingen met elkaar samenwerken.